Marketing

COVID-19 en zwerfafval

Friday, December 18, 2020

De hele wereld voor bijna een jaar lang thuis. Je zou denken dat er minder plasticafval op straat, in de natuur en in de zee te zien zou zijn. Toch blijkt het tegenovergestelde waar. Wegwerp mondkapjes, wegwerp plastic handschoentjes; er lijkt een nieuwe afvalstroom bij te zijn gekomen. En dat terwijl we inNederland juist zo goed bezig waren. Hoe komt het dat er toch meer zwerfafval bij is gekomen en nog beter: hoe gaan we nog meer afval voorkomen?

 

Eenberekening van de BBC laat zien dat er tijdens de pandemie wereldwijd maandelijks wel 129 miljard mondkapjes worden gebruikt. Als je er dan bij stilstaat dat veel wegwerp mondkapjes polypropyleen bevatten is dat een groot probleem. Polypropyleen is namelijk een soort plastic dat vrijwel onverteerbaar is en zal, wanneer deze beland in de natuur of zee, dus niet vergaan. Om nog maar te zwijgen over het verbruik in co2 die dit materiaal achter laat.

 

De schade van zwerfafval in de natuur

Behalve dat (plastic) zwerfafval in de natuur niet mooi oogt, is het ook nog eens erg schadelijk voor biodiversiteit en ook onze gezondheid. De hoeveelheid microplastics die inde Atlantische Oceaan drijft is ongekend. Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die voortkomen uit slijtage van onder andere plastic afval, maar zijn ook te vinden in onze kleding, cosmetica, schoonmaakproducten, noem maar op. Wanneer deze inde natuur en de oceaan terecht komen is dit schadelijk voor mens en dier. Deze microplastics komen namelijk ook op ons bord en in ons drinkwater terecht.Daarnaast blijkt uit een studie dat al een paar stukjes plastic dodelijk kunnen zijn voor zeeschildpadden. Dit staat haaks aan de doelen die zijn gesteld bij de Sustainable Development Goals vanuit de United Nations. Hierbij is het doel gesteld om voor 2025 de vervuiling van de oceanen significant terug te dringen. Hierbij staat (plastic) zwerfafval vanaf het land centraal.

Steeds meer mogelijk

Op moment van schrijven worden de coronacijfers steeds beter en is er wereldwijd steeds meer mogelijk. Dit betekent dus ook dat we massaal weer meer onderwegzijn.  Dit blijkt wel uit klachten die uit de overvolle treinen van de NS klinken. Bij alle versoepelingen gelden nog steeds enkele maatregelen, zoals de mondkapjesplicht. Doordat we steeds meer onderweg zijn, zullen dus ook de (wegwerp)mondkapjes mee op pad gaan en zal een snack on the go niet uitgesloten zijn. Wil je nou alles doen om te zorgen dat jouw afval niet in de natuur belandt? Ga dan op zoek naar een duurzamer mondkapje en zorg ervoor dat jouw on the go snack beperkt blijft. Zo komen we samen steeds dichter bij de doelen voor 2025.

 

Wat kan WaterTaps betekenen tegen zwerfafval?

WaterTaps brengt alle watertappunten van Nederland in kaart. Zo heb je altijd een watertappunt binnen handbereik en hoef je geen onnodig bezoek te brengen aan de supermarkt voor een flesje drinken. Kan dat mondkapje ook in je zak blijven. Handig, goedkoop én duurzaam dus. Het enige wat je hoeft te doen is een kijkje nemen op de kaart en je flesje mee te nemen. Met het downloaden van de app kan iedereen op een toegankelijke manier bijdragen aan het milieu, want door minder nieuwe flesjes drinken te kopen is de kans op nieuw zwerfafval minder groot!

 

Meld je aan voor de bèta-versie van de app

Momenteel zijn wij druk bezig voor de lancering van de gratis WaterTaps app. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de definitieve lancering van de bèta versie? Meld je dan hier aan!

MORE POSTS

You Might Also Like